Vino se pravi u vinogradu

Prije nego što krenemo na fermentaciju soka grožđa u samo vino, pa čak i prije same berbe grožđa, velik dio posla odvija se u vinogradu. Cilj kod većine vrhunskih vina je postizanje zrelosti u grožđu. A ovo je prioritet prije nego što se grožđe ubere.
Tijekom zimskih mjeseci vrši se zeleno obrezivanje i prorjeđivanje pupoljaka kako bi se smanjila količina biljnog materijala na vinovoj lozi. To je zato jer bi to moglo spriječiti da grožđe bude maksimalno izloženo suncu.

Zelena berba jednostavno je čin uklanjanja nezrelog grožđa u grozdovima. To se mora učiniti dok je grožđe još zeleno – zato se i zove zelena berba. Preostale bobice (koje su ostale nakon zelene berbe) dobit će važnije hranjive tvari, povećati koncentraciju i sastojke okusa potrebne za pravljenje izvrsnog vina. Druga zelena berba može se obaviti i tijekom vegetacijske sezone, a uklanjanje grozdova koji nisu zreli također će povećati broj najboljih grožđa na vinovoj lozi.
Uklanjanje lišća je druga metoda koja se koristi u vinogradima. Ponekad je potrebno ukloniti lišće kako bi se grožđe više izlagalo suncu (a istovremeno se smanjuje mogućnost pojave truljenja).