O NAMA
NAŠA PRIČA

Kad se Saša počeo baviti uzgojem grožđa, a bilo je to 2003. godine, imao je samo 19 godina i komad zemljišta koji je naslijedio od bake i djeda.

EKOLOŠKA PROIZVODNJA VINA

Vinogradarstvo Ćasić vodi mladi vinar Saša Ćasić koji se s vinarstvom počeo baviti u devetnaestoj godini.

Nakon što je završio školu javlja se ideja o proširenju obiteljske tradicije bavljenja voćarstvom i vinogradarstvom, te tako Saša najprije osniva Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Ćasić koje nakon nekog vremena prelazi u registracijski oblik obrta.

U pakračkom naselju Donja Obrijež uz obiteljsku kuću podigao je tada nasad vinove loze veličine 4,5ha. Uz obiteljsku kuću nalaze se i dvije gospodarske zgrade te manji voćnjak. Postupno, Saša je izgradio i opremio vinski podrum, kako bi u godinama punog roda mogao pokrenuti proizvodnju, te kušaonicu vina koja isključivo služi kao prodajno mjesto na gospodarstvu. Prošle godine Saša je započeo i novu investiciju, kreditnim sredstvima kupio je zemljište na području pakračkih vinograda, veličine 9,2 ha te u proljeće ove godine krenuo u podizanje novog nasada vinove loze. Ukupna površina nasada sada iznosi 13,7ha.

Cijeli proces proizvodnje, od pripreme zemlje, obrade trsa i proizvodnje vina obavlja se pod stručnim mentorstvom vrsnog Hrvatskog vinara Ivana Enjingia. Proizvodnja je u potpunosti orijentirana na ekološku proizvodnju vina, što podrazumijeva što manju upotrebu kemijskih sredstava. Da bi trsovi dali kvalitetno vino treba ih obrađivati na što prirodniji način, što uključuje gnojidbu stajskim gnojem te posebnu zaštitu autohtonim bakterijama kojima je također potreban zreli stajski gnoj.

Saša znatno ulaže i u razvoj seoskog turizma. Tako uz ponudu rekreacijskog jahanja u pripremi je i izgradnja objekta smještajnog kapaciteta kao i ugostiteljskog objekta.

NEWSLETTER

Korisne, zanimljive i besplatne objave