Berba grožđa

Ovisno o vrsti, berba može započeti sredinom rujna ili kasnije u listopadu. Berba počinje s mladim lozama koje prve sazrijevaju. Grožđe se vinificira odvojeno.
Uzimajući u obzir berbu, odluka o vremenu berbe je presudna jer određuje stil i karakter vina. Datum berbe omogućuje vinaru da proizvede vino u obliku i stilu kojega preferira. Vrijeme kada se grožđe bere, određuje i koja će biti količina alkohola, šećera i sama kiselosti u vinu.
Čekati berbu kada bobice potpuno sazriju može biti opasno jer je grožđe tijekom tog razdoblja izloženo kiši. Zrelo voće je slađe, s potencijalno većom količinom alkohola i može dati tamnije, voćne okuse, pa čak i note borovnica, kao i bogatu teksturu.

Uzgajivači koji predugo čekaju mogu brati grožđe koje je prezrelo, veći mu je udio šećera i alkohola i ima okus sličan grožđicama i smokvama, što nije poželjno.