MIRISI I OKUSI PAKRAČKOG KRAJA

U okusima i mirisima vina pakračkog vinogorja stoljećima su uživali veleposjednici, vlastelini, grofovi, razni prolaznici i putopisci.

Pakrac, stoljećima znan kao veliko sajamsko trgovište, na križanju putova što spajaju Mađarsku i Bosnu te istok i središnju Hrvatsku, u najvećim danima svoje srednjovjekovne povijesti brojao je čak četiri velika sajma godišnje i bio nezaobilazno stajalište u okrijepi brojnih prolaznika u nekoj od brojnih lokalnih krčmi. Tako prve zapise o vinarstvu pakračkog kraja nalazimo u putopisu Pillera i Mitterpachera “Putovanje po Slavoniji 1782 godine” kroz opise velike žitnice i vinskog Spahijskog podruma, obroncima prekrivenim trsovima koje je uzgajalo stanovništvo za potrebe vlastelinstva grofova Janković.

Vinogradarstvo Ćasić kroz uzgoj plemenitih sorti koje daju vrhunska vina nastavlja dugu tradiciju pakračkog vinarstva vraćajući stari sjaj i sam Pakrac na vinsku kartu Hrvatske.

MIŠLJENJE STRUKE

Odgovorno vam tvrdim, a pomogao sam brojnim ljudima u vinogradu i vinariji, neki od njih su sada ugledna imena u svijetu vina – nikad nisam sreo nekoga tako nadarenog i svestranog poput Saše Ćasića.

Ivan Enjingi

NEWSLETTER

Korisne, zanimljive i besplatne objave